ver.: HU | RO | EN | DE


Posibilităti de excursii

1. De la Băile Homorod -- Harghita Băi -- Miercurea-Ciuc -- Sumuleu, vizitarea mănăstirii -- Lunca de Jos, Lunca de Sus, granita de O mie de ani.

   Harghita Băi - localitate apartinând astăzi de municipiul Miercurea Ciuc este paradisul favorit de schi a locuitorilor Ciucului. Este un asezământ montan, o statiune de băi si odihnă de interes local. Pe teritoriul localitătii se găsesc mai multe surse de apă minerală sulfuroase si carbogazoase: baia Vallató are apă rece de 6-7 grade Celsius, o baie caldă cu 8 cabine, precum si două mofete sulfuroase care sunt benefice asupra stării de slăbiciune generală, bolii Basedow, stării de nervozitate, oboselii fizice si psihice. Efectul curativ al mofetei din Harghita Băi a fost descoperit de mult. După un tratament în mofetă starea bolnavilor ameliorează, inflamatiile articulare se reduc.

      Băile Homorod azi are o mare importantă, este o statiune climaterică cu un izvor cu apă minerală la numai 18 km de Odorheiu-Secuiesc.


      De la 1567 sumuleu este locul pelerinajului a cărui centru este statuia Sfintei Fecioara Maria îmbrăcată de Soare.

Pelerinajul de Rusalii de la Sumuleu Ciuc este cea mai mare sărbătoare a secuimii. O multime de secui, ceangăi si credinciosi din toate colturile lumii se adună aici anual. Cea mai importantă festivitate a pelerinajului este în sâmbăta Rusaliilor, când la ora 13 se tine slujba pe pajistea pasului lat, aflat deasupra bisericii, între dealul Sumuleu-Mic, cunoscut si pe numele de Muntele lui Isus, si muntele Sumuleu-Mare, acoperit cu păduri, înalt de 1035 m. Anual mai multe sute de mii de oameni participă la această procesiune religioasă, canalul Duna TV de obicei transmite slujba în direct.


     În Lunca de Jos si în Lunca de Sus puteti să cunoasteti traditia si cultura ceangăilor. Cheile Luncii de Jos este partea cea mai importantă a Văii Trotusului.


     Granita istorică în partea aceasta a coborât în apropierea crestei Csulemer, în valea pârâului Csulemer până la vărsarea în Trotus. Aici au ridicat stâlpul de granită numărul 59. Aici se poate vedea biroul vamal de demult, ruina clădirii finantelor si fundamentul depozitelor vechi.


2. De la Lacul Rosu--Cheile Bicazului

      Lacul Rosu este unul dintre cele mai frumoase lacuri din tară. Este un monument al naturii în Transilvania, care vine din rămăsitele pădurii aflate sub apa lacului. Lacul s-a format în 1837, când în partea nordică a lacului, unde se afla stânca numită "Stânca ucigasă" de unde a alunecat o sfărâmătură de clina lutoasa în formă de lavina pietroasa si astfel a înfundat apa pârâului Bicaz.


      Cheile Bicazului este cel mai mare crăpătură de vale în Carpatii Orientali. Plimbând în crăpătură putem vedea ziduri de stânci de 200-300 de metri înalti.


3. De la Băile Tusnad -- Lacul Sfânta Ana -- Mohos

     Băile Tusnad este o spectaculozitate natională si internatională. Acest titlu a primit datorită băilor termale, izvoarelor de apa minerală.


      Lacul Sfânta Ana este unicul lac vulcanic de aceasta mărime în teritoriul european. Flora si fauna este săracă datorită mineralizării reduse. Craterul este adânc de 950 metri.


      În craterul-geamăn al Ciomatului mare se află bazinul Lacului Mohos. Lacul Mohos datorită umplerii a devenit o mlastină specială alpină, de turbă. Flora lacului Mohos este foarte specială, se găsesc pe lângă 20 de feluri de muschi, plante rare ca de exemplu rozmarin de turbă sau afin de turbă.


      Ruinele cetătii Balvanyos se găsesc la 45 minute de la băi, pe o munte de 1029 m înăltime. Era proprietatea familiei Apor, si se leagă multe legende de acest loc. Pe baza acestora scriitorul Jókai Mór a scris romanul său intitulat "Bálványosvár".


4. De la Odorheiu-Secuiesc, muzeul -- Castelul "Szekely Tamadt" -- Capela Isus -- Băile Seiche -- Mormântul lui Orbán Balázs

      Istoria orasului Odorheiu-Secuiesc se intercalează între Csicser, Budvár, Castelul Székely Támadt, si Muntele Sânnicolae. Cea mai străveche istorie are Castelul Budvar, legenda spune ca Buda, fratele cel mic la regelui hun, Attila a construit castelul, dar castelul a fost dărâmat de tătari în anul 1241.


      Castelul "Székelytámadt", care a fost cândva o mănăstire, se află în centrul orasului. În timpul domniei lui János Zsigmond, în anul 1562 secuii au răsculat, dar revolutia a rămas fără rezultat. De aici provine numele castelului.


      În registrul oficial al monumentelor din judetul Harghita (1992) figurează ca monument. La intrarea de sud în Odorhei, la picioarele muntelui Salvator (Köszörűkő), pe partea de jos a văii pârâului Mare, pe teritoriul fostei localităti Gyárosfalva, în apropierea izvoarelor balneare se găseste o bisericută fortificată. Acesta este capela Isus, numit si capela Inima lui Isus.


      Băile Seiche este centrul de relaxare pentru Odorheiu-Secuiesc, este o statiune climaterică. Numele centrului se asociază cu numele lui Orban Balazs, al cărui mormânt se află aici. Apa minerală cu gust de petrol este bună pentru o cură de băut, dar tot aici găsim si baie termală sulfuroasă, si nămol terapeutic.


5. Lupeni, mormântul si casa memorială lui Tamási Áron - Corund, târgul mestesugăresc de olărit - Praid, salina - Sovata, lacul Urs.

      Lupeni si Tamasi Aron s-au contopit în constiinta localnicilor si a oamenilor din împrejur. Mormântul si monumentul scriitorului cunoscut si în străinătate este zilnic vizitat. Casa memoriala a scriitorului este vizitat mai ales în timpul verii.


      Corund este cel mai renumit sat în împrejurime al cărui nume este inseparabil de ceramica folclorica, de olăritul traditional.


      Praid este cunoscut după salina sa, este o asezare tipic muntenească. Un autobus duce în mină vizitatorii si bolnavii de astm.


      Sovata este o statiune climaterică europeană. Cea mai mare bogătie a orasului este Lacul Urs care se află în căldare, care este cel mai mare lac termoforic în tară. Are forma de (piele) blana de urs.


6. Harghita Mădăras este cel mai înalt vârf al Harghitei centrale cu o înăltime de 1801 metri. În împrejurime, ca si cum este caracteristic si în Carpatii Orientali, sunt frecventi emanările de hidrogen sulfurat si de bioxid de carbon, caolină, pirita, si formatii minerene.

Created by Vision Media & DirectWEB in 2005 (c).